kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Domowa pizza Latosia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna domowa pizza z szynką, serem i pieczarkami

Domowa pizza Latosia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowa pizza Latosia

 

  • Na 1 dużą
  • Na ciasto:
  • ok. 10-15 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki wody
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru,
  • na farsz:
  • Szynka z piersi kurczaka
  • Kiełbasa z szynki
  • pieczarki- około 6 sztuk
  • mały koncentrat pomidorowy
  • Żółty ser typu mozzarella lub morski
  • przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Domowa pizza Latosia
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i zalewamy lekko ciepłą wodą- mieszamy do rozpuszczenia W drugiej misce wsypujemy mąkę i sól, dolewamy do tego rozczyn drożdżowy i mieszamy dodając olej. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników, formując kulę Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30minut- przykrywamy ściereczką Po tym czasie formujemy krąg, dociskając brzegi Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy oregano, ziołami i układamy składniki, tak aby ser był na wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 15- 20 minut. Po 15 minutach lepiej zerknąć czy spód się nie przypala.
Domowa pizza Latosia
Etap 1 Gotowe ciasto posypujemy składnikami, ser na wierzchu
Domowa pizza Latosia
Etap 2 Pieczemy na środku w systemie góra/dół
Domowa pizza Latosia
Etap 3 Sprawdzamy czy spód jest już zarumieniony