Sposób przygotowania:
Ziołowa pizza z szynką
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Mąkę (użyłam tortowej) wymieszać z solą i ziołami prowansalskimi. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i olej. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blaszce. Sos: Koncentrat pomidorowy wymieszać z czosnkiem niedźwiedzim, olejem i odrobiną soli. Sosem posmarować ciasto. Dodatki: Szynkę i cebulę pokroić w kostkę. Mięso z cebulą rozłożyć na cieście. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarty ser rozłożyć na pizzy. Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.