Sposób przygotowania:
Domowa pizza z dwoma rodzajami szynki
Z podanych proporcji wychodzi jedna duża pizza - ja natomiast podzieliłam je na dwie mniejsze porcje. Ale z podanych składników można zrobić jedną dużą. Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłej wody i dosypuje łyżkę mąki po czym mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce aby urosły. W tym czasie do miski wsypuje mąkę (niecały kilogram - dosypuje resztę gdy ciasto pod koniec zbytnio mi sie klei) cukier, sól, trochę wody i olej. Wszystko razem mieszam i dodaję drożdże. Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące się zbytnio. Układam z niego w miarę okrągły płaski placek. Sos: w miseczce mieszam wszystkie składniki : koncentrat, ketchup, bazylię, sól, wyciśnięty czosnek, cukier, kilka kropel cytryny i takim sosem smaruję wierzch pizzy. Na to układam skladniki. Paprykę czerwoną i żółtą kroję w talarki a potem w drobniejsze kawałki - układam na cieście. Na to oba rodzaje szynki pokrojone w paseczki lub mniejsze kawałki. Na samą górę układam paski sera wędzonego (można dać ser zwykły lub starty na tarce). Piekę w temp 200C przez ok 20 minut - uważać aby nie spalić. Ja piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
edytaha
Elficzna