Sposób przygotowania:
Domowa pizza z oliwkami, szynką i kukurydzą
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Przygotować składniki. Zetrzeć ser. Przesiać mąkę, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 lub 3 części. Uformować spody do pizzy. Spód ciasta posmarować majonezem zmieszanym z keczupem, posypać słodką papryką. Odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia spodu, ale nie jest to niezbędne. Nałożyć pozostałe dodatki, oprócz sera. Piec około 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 lub 3 części. Uformować spody do pizzy. Spód ciasta posmarować majonezem zmieszanym z keczupem, posypać słodką papryką. Odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia spodu, ale nie jest to niezbędne. Nałożyć pozostałe dodatki, oprócz sera. Piec około 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Przygotowanie ciasta
Zrobić rozczyn. Dodać mąkę i pozostałe składniki "na ciasto". Wyrabiać ciasto przez około 15 min. Uformować kulę i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Rozłożenie ciasta
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować z nich spody na pizzę, bezpośrednio w formie, pozostawiając nieco grubsze brzegi.
Przygotowanie spodu pod dodatki
Na spód z ciasta wyłożyć sos. Odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia spodu, nie jest to niezbędne.
Dodanie dodatków
Pokroić oliwki, szynkę i ogórek konserwowy. Położyć dodatki na przygotowany spód. Piec około 15 minut w 260ºC (to zależy od piekarnika). Ser żółty dodać dopiero pod koniec pieczenia.
zbysiowa
Nina W.