bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Domowa shoarma i góry kuskus:)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowa egipska shoarma i góry kuskus:)

Domowa shoarma i góry kuskus:)

Składniki:

Domowa shoarma i góry kuskus:)

 

  • 2 piersi
  • 1 duza cebula
  • płatki papryki suszonej
  • czosnek w płatkach suszony
  • soli, pieprzu jak u mnie - ilosc musi sobie określic kazdy sam byle mieso miało smak
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • kuskus

Sposób przygotowania:

Domowa shoarma i góry kuskus:)
Piersi kurczaka kroimy w paseczki, wsypujemy do woreczka foliowego, wsypujemy przyprawy i olej sezamowy i marynujemy odstawiajac na noc do lodówki.Mięso smażymy na oliwie, dodajemy pokrojona cebulę, paprykę i czosnek wszystko dusimy ok 15 minut. W razie potrzeby mozna podlac wodą zeby wytworzył sie sosik do kuskusa. Kuskus załałam bulionem, dodałam płatki suszonej papryki i czosnku, odrobine chilii w proszku, pieprzu, curry. Ustawiamy gory na talerzu plus shoarma. Gotowe.