światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Domowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wszyscy kochają szarlotki- za ich domowy, niezmienny smak. I za zapach cynamonu. Smakuje idealnie zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Domowa szarlotka

Składniki:

Domowa szarlotka

 

  • 2 szklanki maki
  • pół szklanki cukru pudru
  • kostka masła (250 gram)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon do posypania jabłek
  • ok. 1,5 kg jabłek

 

Sposób przygotowania:

Domowa szarlotka
W rondelki rozpuszczamy masło, uważając, żeby się nie zagotowało. Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i mieszamy. Wlewamy chłodne roztopione masło i wbijamy kolejno żółtka. Wyrabiamy jednolite ciasto, po czym dzielimy je na dwie nierówne części: 1/3 zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki (a jeszcze lepiej do zamrażarki), a pozostałe 2/3 rozwałkowujemy na tortownicy. Na nasz rozwałkowany na tortownicy placek rozkładamy pokrojone w kostkę lub talarki jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne, można je dosłodzić. Na jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach wyciągniętą z lodówki pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut, do momentu, kiedy góra ciasta się zrumieni. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.