Sposób przygotowania:
Domowa szarlotka
W rondelki rozpuszczamy masło, uważając, żeby się nie zagotowało. Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i mieszamy. Wlewamy chłodne roztopione masło i wbijamy kolejno żółtka. Wyrabiamy jednolite ciasto, po czym dzielimy je na dwie nierówne części: 1/3 zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki (a jeszcze lepiej do zamrażarki), a pozostałe 2/3 rozwałkowujemy na tortownicy. Na nasz rozwałkowany na tortownicy placek rozkładamy pokrojone w kostkę lub talarki jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne, można je dosłodzić. Na jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach wyciągniętą z lodówki pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut, do momentu, kiedy góra ciasta się zrumieni. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.