Sposób przygotowania:
Szarlotka tatrzańska
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie jabłkowe.
Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie przy pomocy szatkownicy kroimy na cienkie plasterki. Tych plasterków wyjdzie sporo, najlepiej delikatnie rozłożyc je na dużej tacy lub dwóch mniejszych. Poszatkowane jabłka posypujemy cukrem i cynamonem.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut.
Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy poszatkowane jabłka i wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapła
Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie przy pomocy szatkownicy kroimy na cienkie plasterki. Tych plasterków wyjdzie sporo, najlepiej delikatnie rozłożyc je na dużej tacy lub dwóch mniejszych. Poszatkowane jabłka posypujemy cukrem i cynamonem.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut.
Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy poszatkowane jabłka i wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapła
zbysiowa
sofieta
To rowniez moje ulubione ciasta) Ta tatrzanska jest chyba moja ulubiona) a jej sekret, to dobrze dobrane jablka)
jaNina
sofieta
Dziekuje za mile slowa. Jesli sie nie myle, taka wlasnie szarlotke, na kruchym ciescie z duza iloscia jablek pokrojonych na cieiutkie paseczki, moza zamowic w karczmie na Bigosowce....
misia5
sofieta
Dziekuje za mily komentarz. Szarlotka rozeszla sie jeszcze ciepla) zdecydowanie do powtorki))