Sposób przygotowania:
Szarlotka pod kruchą pierzynkąUWAGA! Jabłka warto przygotować dzień wcześniej.
Jak to zrobić?
Jabłka myjemy, obieramy, wyjmujemy nasiona i kroimy w kawałki. W garnku rozpuszczamy mało. Dodajemy jabłka i prażymy do czasu uzyskania konsystencji dżemu (jeśli chcesz przyspieszyć ten proces to rozgnieć podgotowane jabłka tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy cukier i opcjonalnie cynamon. Oczywiście mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Studzimy jabłka.
Ciasto:
Wsypujemy do miski mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól. Dodajemy margarynę i siekamy do czasu, aż margaryna dokładnie połączy się z mąką. Dodajemy jajka, cukier oraz śmietanę i smalec. Energicznie zagniatamy ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Jedno wkładamy do lodówki na około 30 - 40 min. Drugie do zamrażarki. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim dno i boki prostokątnej formy, posypać manną. Nałożyć przygotowane jabłka. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach. Piec 50-55 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.