Sposób przygotowania:
Domowa szynka w ziołach
Do dużego garnka nalać wody tyle aby po włożeniu mięsa, całe je przykryła. Następnie dodać czubatą łyżkę majonezy i dokładnie wymieszać tak aby majonez rozpuścił się. W osobnej miseczce wymieszać wszystkie składniki sypkie. Dodać do garnka i ponownie przemieszać. Całość zagotować i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie mięso opłukać, ja użyłam łopatki wieprzowej. dokładnie osuszyć i związać ciasno nitką. Włożyć do zimnej zalewy, zagotować i od tego momentu gotować 10 minut. Wyłączyć gaz i zostawić w gorącej zalewie mięso, najlepiej na całą noc. Rano ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Wyłączyć gaz i odczekać kolejne 12 godzin. Wyciągnąć szynkę z zalewy , kroić w cienkie plastry. Smacznego:)