agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Domowa szynka w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszna domowa wędlina, idealna do świeżego chleba:)

Domowa szynka w ziołach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowa szynka w ziołach

 

  • 1.20 kg mięsa od szynki lub łopatki
  • Marynata:
  • 4 -5 listków laurowych
  • Ziele angielskie 5-6 kulek
  • Pieprz zielony – kilkanaście ziarenek ( pełna łyżeczka)
  • Majeranek – łyżka
  • Zioła prowansalskie- łyżka
  • Pieprz ziołowy- łyżka
  • Tymianek – łyżka
  • Pieprz czosnkowy – łyżka
  • 10 łyżeczek soli
  • Papryka słodka mielona- łyżka
  • Majonez – pełna łyżka

Sposób przygotowania:

Domowa szynka w ziołach
Do dużego garnka nalać wody tyle aby po włożeniu mięsa, całe je przykryła. Następnie dodać czubatą łyżkę majonezy i dokładnie wymieszać tak aby majonez rozpuścił się. W osobnej miseczce wymieszać wszystkie składniki sypkie. Dodać do garnka i ponownie przemieszać. Całość zagotować i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie mięso opłukać, ja użyłam łopatki wieprzowej. dokładnie osuszyć i związać ciasno nitką. Włożyć do zimnej zalewy, zagotować i od tego momentu gotować 10 minut. Wyłączyć gaz i zostawić w gorącej zalewie mięso, najlepiej na całą noc. Rano ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Wyłączyć gaz i odczekać kolejne 12 godzin. Wyciągnąć szynkę z zalewy , kroić w cienkie plastry. Smacznego:)
Domowa szynka w ziołach
w dużym garnku wlać wodę i wsypać wszystkie składniki sypkie