Roksanka

Roksanka

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

Domowa tortilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na domową tortillę.

Domowa tortilla

Składniki:

Domowa tortilla

 

  • 1 gotowe ciasto na tortille
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy ( do 200g)
  • sałata lodowa
  • 1 pomidor
  • 1 słoik zielonych oliwek (mogą być faszerowane z papryką)
  • Składniki do sosu czosnkowego :
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/3 jogurtu naturalnego
  • 1 lub 2 łyżki majonezu
  • posiekany koperek

Sposób przygotowania:

Domowa tortilla
Należy opłukać filet z kurczaka, pokroić w paski około 4 centymetrowe, przyprawić ( można do przyprawienia użyć soli, pieprzu, bazylii, ziół prowansalskich ) i usmażyć na oleju, po usmażeniu przełożyć do miski i przykryć pokrywką by nie wystygły. Następnie kroimy w pół - plastry pomidor i cebulę. Sos czosnkowy : 1/3 jogurtu naturalnego, 1 lub 2 łyżki majonezu, odrobina soli i pieprzu. Czosnek należy wycisnąć lub potrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Czosnek należy dodać w zależności od upodobania, ja lubię dużo czosnku więc dodaję około 4 dużych ząbków. Na końcu do sosu dodajemy posiekany koperek.Ciasto na tortille kładziemy na patelni z rozgrzaną oliwą. Smażymy chwilkę z oby dwóch stron, uważając aby się nie przypaliły. Na podgrzane ciasto na tortillę kładziemy umyty liść sałaty lodowej, kilka pasków usmażonego wcześniej fileta z kurczaka, garść kukurydzy konserwowej, kilka pól - plastrów pomidora i cebuli, 4 zielone oliwki. Wszystko polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy ostrożnie tortille by nie zrobić dziury w cieście i nic z niej nie uciekło. Taką zawiniętą tortille można od razu podawać do jedzenia.