SUPERPRZEPIS

Domowe burgery z serem kozim

  • 1
  • agabi22
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Domowe burgery z serem kozim Więcej zdjęć (5)

Przepyszny domowy hamburger zasmakuje każdemu.

Składniki:

Domowe burgery z serem kozim

 

  • Bułki
  • mąka 2 1/2 szklanki
  • mąka krupczatka 1/2 szklanki
  • drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • ciepła woda 300 ml
  • sól morska grubo mielona 1 łyżeczka
  • Burger
  • mięso wołowe 600 g
  • cebula szalotka 2 szt
  • musztarda Dijon 2 łyżeczki
  • sól pieprz do smaku
  • żółtko 1 szt
  • pomidor 1 szt
  • ogórek 1/2 szt
  • mix salat - po garstce na każdego burgera
  • ser kozi 100 g
  • Sos
  • ketchup 2 łyżki
  • majonez 1 łyżka
  • musztarda Dijon 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Domowe burgery z serem kozim
Bułki: Mąkę oraz mąkę krupczatkę wymieszać, dodać 1 łyżeczkę soli oraz 1 1/2 łyżeczki drożdży i wymieszać. Do składników suchych stopniowo dodawać ciepłą wodę, następnie wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki.


Ciasto przełożyć do czystej miski lekko posypać mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość( ja zostawiam ciasto na ok 2 godzinki). Wyrośnięte ciasto podzielić na dowolnej wielkości kawałki. Ja potrzebowałam dużych bułek, więc kawałki były spore. Uformować z nich kulki i lekko spłaszczyć. Układać na papierze lub tacce do pieczenia. Pozostawić na ok 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp 180 stopni.

Burgery: mięso mielone przełożyć do miski, dodać zmieloną szalotkę, sól , pieprz , musztardę Dijon oraz żółtko. Dokładnie wymieszać lekko ubijając mięso, tak aby wszystko ładnie się powiązało. Formować kotlety, moje były dość grube, ok 3 cm. Następnym razem zrobię cieńsze- ciężko było ugryźć:)


Burgery smażyć po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na blaszkę , ułożyć na mięsie plastry sera koziego i wstawić do piekarnika na 5 minut , temp 180 stopni.

Sos: ketchup , musztardę oraz majonez wymieszać ze sobą. Warzywa umyć i pokroić w plastry. Bułkę przekroić na pół, posmarować sosem, ułożyć garstkę sałaty- u mnie rukola, roszpunka i szpinak, następnie mięso z serem i warzywa. Polać z wierzchu sosem i przykryć 2 połową bułki. Smacznego:)


Inny pomysł? Oto przepis na Hamburgera z sosem jogurtowym! >>>
Domowe burgery z serem kozim
najlepsze będą domowe bułki upieczonego tego samego dnia
Domowe burgery z serem kozim
mięso mielone wołowe wymieszać z sola pieprzem żółtkiem i musztardą
Domowe burgery z serem kozim
burgery smażyć po ok 2 minuty z każdej strony
Domowe burgery z serem kozim
następnie przełożyć na blaszkę i ułożyć plastry koziego sera