niki_ala

niki_ala

Kucharz
[Przepisów: 14]

domowy chleb serowo - ziołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chlebek odkryłam w gdzieś w sieci i uzależniłam się od niego właśnie robie 4 bochenek. Jest przepyszny np. do domowego pasztetu.

domowy chleb serowo - ziołowy

Składniki:

domowy chleb serowo - ziołowy

 

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1/3 paczki drożdży
  • 2 płaski łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl. letniej wody
  • + dodatkowo
  • po płaskiej łyżce oregano i bazylii
  • 15 dkg sera żółtego
  • wg. uznania troszkę czosnku w granulacie

Sposób przygotowania:

domowy chleb serowo - ziołowy
Jest przepyszny np. do domowego pasztetu.W dużej misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto ze wszystkich składników prócz dodatków. Ciasto ma być tak wyrobione aby np. miska „była czysta”, a ciasto było jednolite. Po wstępnym wyrobieniu dodajemy dodatki i dalej wyrabiamy ( ser tarkuję na dużych oczkach, ale jak miałam ser w plasterkach to go pokroiłam na drobne kawałeczki). Po powtórnym wyrobieniu ciasta, kiedy już będzie jednolite, a składniki dobrze rozprowadzone, formujemy nasz chlebek i wystawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ja czekam tak ok. 30 minut. Przed włożeniem chlebka do rozgrzanego piekarnika nacinamy wierzch chlebka. Ja piekę go w temp 250 stopni. Piekę go tak na oko ponieważ piekarnik mi szwankuję, więc jak będzie jasno brązowy to jest gotowy.
Smacznego!!

Tagi:

sery ser chleb