slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Domowy chleb szpinakowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Swój piękny zielony kolor zawdzięcza świeżemu szpinakowi, którego w ogóle nie czuć w chlebie. Polecam jako odmianę od tradycyjnego pieczywa.

Domowy chleb szpinakowy

Składniki:

Domowy chleb szpinakowy

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb szpinakowy
Szpinak myjemy a następnie blendujemy wraz z mlekiem i przelewamy do miski. Do "zielonego" mleka dosypujemy drożdże, sól oraz mąkę. Wyrabiamy razem na gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do keksówki, posypujemy sezamem i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 45 minut. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Studzimy chleb na kratce.

Tagi:

pieczywo chleb