ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Domowy hamburger

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

przepis na domowego hamburgera napewno lepszy niż z budk

Domowy hamburger

Składniki:

Domowy hamburger

 

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • 15-20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • sezam do posypania bułek
  • 600 g mięsa mielonego
  • 3 czubate łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • kilka liści sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • ogórki kiszone
  • 100 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Domowy hamburger
Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, sól, olej, mleko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić na 5 części, z każdej uformować bułkę i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Bułki posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 20 min w temp. 180°C.

2 Mięso połączyć z musztardą, solą
i pieprzem. Uformować płaskie kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu 6-7 min z każdej strony. Na kotlety położyć odrobinę sera i wstawić do piekarnika. Kiedy ser się rozpuści, do piekarnika włożyć na chwilę przekrojone bułki . Wzbogacić dowolnymi dodatkami, np. talarkami cebuli i ogórka kiszonego, liściem sałaty oraz