A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Domowy marcepan

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

ten przepis zrobiłam na wyczucie,trudno mi go opisać,ale spróbuję wam go przekazać

Domowy marcepan Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy marcepan

 

Sposób przygotowania:

Domowy marcepan
Wodę i margarynę rozpuszczamy,dodajemy mąkę i energicznie mieszamy,zupełnie jak na ciasto parzone.Na stolnicy robimy kopczyk z cukru pudru,wrabiamy w nie ciasto.Uwaga,ciasto staje się rzadkie,spokojnie,tak ma być.Dodajemy aromat i mielone migdały,w razie potrzeby podsypujemy cukrem pudrem,bądź migdałami.Masa powinna mieć konsystencję plasteliny.W razie potrzeby zabarwiamy odrobiną kakao,lub kurkumy,smak masy jest identyczny jak batoników marcepanowych.Ozdoby z masy są miękkie w środku,więc nie ma problemów z krojeniem tortu,ciast itp.Ozdoby wykonane samodzielnie są niepowtarzalne i dzięki temu nawet małe uroczystości są wyjątkowe,tak dla gości jak i domowników.
Domowy marcepan
Etap 1
Domowy marcepan
Etap 2
Domowy marcepan
Etap 3
Domowy marcepan
Etap 4