Sposób przygotowania:
Domowy pasztet drobiowy wg ejla
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie najlepiej dzień wcześniej. W dużym garnku ugotować piersi kurczaka, obraną cebulę, grzybki, czosnek, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe, posolić i gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (przez około 1,5 h). Dodać umytą i pokrojoną wątróbkę i gotować jeszcze przez 20 minut. Wywar przecedzić. Bułkę namoczyć w mleku. Wszystkie składniki z wywaru zmielić wraz z bułką w maszynce do mięsa - czynność wykonać podwójnie. Do masy dodać żółtka, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać gałkę muszkatołową i ubitą na sztywno pianę z białek. Formę wysmarować tłuszczem i napełnić masą do 2/3 wysokości foremki. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec przez 35-40 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
Po upieczeniu wystudzić.
szewczyk