Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Domowy pasztet pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy pasztet jest najlepszy,bo wiadomo co w nim jest:)

Domowy pasztet pieczony

Składniki:

Domowy pasztet pieczony

 

  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 udo z kurczaka
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 100 g surowego boczku
  • 50 g słoniny
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki vegety
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól,pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet pieczony
Łopatkę,udo,boczek i warzywa włożyć do garnka i wlać do tego wodę. Gotować 60 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej włożyć wątróbkę i cebulę. Podsmażyć całość i odstawić,aż ostygnie. Do miski włożyć ugotowane i obrane od kości mięso i warzywa. Wątróbkę z cebulą i słoninę dodać do miski. Wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Do masy dodać jajko,majeranek,bułkę tartą,vegetę,przeciśnięty przez praskę czosnek , sól i pieprz. Dokładnie połączyć ze sobą. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć masę pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.