Sposób przygotowania:
Domowy pasztet pieczony
Łopatkę,udo,boczek i warzywa włożyć do garnka i wlać do tego wodę. Gotować 60 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej włożyć wątróbkę i cebulę. Podsmażyć całość i odstawić,aż ostygnie. Do miski włożyć ugotowane i obrane od kości mięso i warzywa. Wątróbkę z cebulą i słoninę dodać do miski. Wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Do masy dodać jajko,majeranek,bułkę tartą,vegetę,przeciśnięty przez praskę czosnek , sól i pieprz. Dokładnie połączyć ze sobą. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć masę pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.