Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Domowy pasztet wieprzowo - drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy pasztet stanowi u nas rarytas dla całej rodziny. W naszym domu najlepiej schodzi pasztet z mięsa wieprzowego i drobiowego.

Domowy pasztet wieprzowo - drobiowy

Składniki:

Domowy pasztet wieprzowo - drobiowy

 

  • 0,75 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • piersi + udka z kurczaka: łącznie 0,75 kg
  • 0,3 kg podgardla
  • 0,3 kg wątróbki drobiowej
  • 2-3 cebule
  • 2-3 jajka
  • bulion do gotowania oddzielnie każdego z rodzajów mięsa + warzywa do bulionu (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet wieprzowo - drobiowy
Mięsa opłukujemy. Wszystkie mięsa oprócz wątróbki gotujemy w bulionie- każde oddzielnie.

Cebulę siekamy, smażymy na oleju wraz z wątróbką.

Kajzerkę namaczamy w mleku.

Mięsa wyjęte z bulionów, wątróbkę i cebulę przepuszczamy 3-krotnie przez maszynkę do mięsa. Do mięsa dodajemy odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz, wbijamy jajka. Wyrabiamy masę mięsną.

Masę mięsną przelewamy do natłuszczonej blaszki. Pieczemy 60 minut w temp. 180 st. C.

Tagi:

pasztet