Sposób przygotowania:
Domowy sękacz
Z czterech jajek oddzielić białka, które ubić "na sztywno". Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Cały czas mieszając dodawać całe dwa jajka i cztery żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Dolać rum. Na końcu wymieszać z ubitą pianą z białek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsmarować cztery łyżki ciasta. Włożyć do pierkanika rozgrzanego do temperatury 180 C. Piec przez kilka minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika. Na cieście rozsmarować kolejne trzy łyżki ciasta. Znów włożyć do piekarnika do zarumienienia się ciasta. Czynnośc powtarzać do wyczerpania ciasta. Ostudzić i dowolnie udekorować.