Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Domowy tort makaronowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Szybka dobra pożywna - super na obiad dla rodziny...

Domowy tort makaronowy

Składniki:

Domowy tort makaronowy

 

  • 40dkg makaronu rurki
  • sól
  • pieprz
  • 40dkg czerwonej papryki
  • 20dkg szynki
  • 20dkg groszku mrożonego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka pietruszki (natki)
  • 6 jaj
  • 875ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 15dkg sera żółtego
  • 8 dkg koncentratu pomidorowego

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy tort makaronowy
Makaron ugotować al dente. Przelać zimną wodą, odcedzić. Paprykę i szynkę pokroić w kostkę(troszkę papryki odłożyć). W małym rondelku zagotować troszkę wody(posolić) wrzucić groszek i paprykę i gotować przez 1min. Odcedzić, wymieszać z szynką. Posiekać natkę i szczypiorek. Nasmarować tłuszczem tortownicę, ułożyć w niej warstwami makaron w warzywami. Jajka wymieszać z 1 i 1/2 szkl. mleka, 10dkg goudy, mąką ziemniaczaną i zieleniną doprawić do smaku. Składniki w formie polać sosem, posypać resztą startego sera. Piec ok45 min w temp190stC.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostawioną paprykę i cebulę zeszklić na oleju. Posypać mąką i zasmażyć. Rozprowadzić resztą mleka,wymieszać z koncentratem. Sos gotować na małym ogniu 5min, doprawić. Podawać z tortem makaronowym...