edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Domowy zakwas na żur

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przygotowanie własnego zakwasu na żur jest tak prostą czynnością, ze polecam ją każdemu :)

Domowy zakwas na żur Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy zakwas na żur

 

Sposób przygotowania:

Domowy zakwas na żur
Do kamionkowego naczynia wsypałam mąkę, zalałam ją niewielką ilością letniej przegotowanej wody i dokładnie roztarłam tak, aby nie było grudek. Dolałam resztę wody, wymieszałam. Wrzuciłam obrane ząbki czosnku, ziela angielskie i liście laurowe. Na wierzchu położyłam suchą piętkę razowego chleba. Naczynie przykryłam lnianą ściereczką, którą unieruchomiłam gumką recepturką, i odstawiłam je w ciepłe miejsce. Zdarza się, ze zakwas jest już gotowy nawet po trzech dniach, ale mój stał sobie spokojnie 6 dni. Po tym czasie zdjęłam kożuch, który utworzył się na wierzchu, dokładnie wymieszałam, żeby mąka odkleiła się od dna, przecedziłam zakwas przez sito, zlałam go do dużego słoika i odstawiłam do lodówki. Ta ilość zakwasu wystarcza na ugotowanie około 5 litrów żuru.
Domowy zakwas na żur
Zakwas przygotowałam w kamionkowym naczyniu i przykryłam je lnianą ściereczką.
Domowy zakwas na żur
Po sześciu dniach zakwas dokładnie wymieszałam i przecedziłam przez sito.

Tagi:

chleb zakwas