2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 34

Dorada jest bardzo smaczną rybą o białym mięsie, doskonale nadaje się na grilla, podałam ją z młodymi ziemniakami na indyjską nutę, danie godne polecenia.

Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku

Składniki:

Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku

 

  • 2 świeże dorady
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sok z cytryny do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa do natarcia

 

  • Ziemniaki po indyjsku:
  • 1 kg młodych ziemniaków w mundurkach
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka pasty z tamandarynowca
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • Jogurt naturalny do polania
  • Świeża kolendra do posypania

Sposób przygotowania:

Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku

ETAP 1:

Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku
Rybki nacieram solą i pieprzem grilluję z gałązkami kolendry

Sprawione dorady, myję, osuszam ręcznikiem papierowym, do środka i na zewnątrz nacieram oliwą oraz posypuję solą i pieprzem, w środek wkładam gałązki kolendry, skrapiam sokiem z cytryny.


Odstawiam na 30 minut aby ryba naszła przyprawami, grilluję na ogniu w kratce do ryb, z każdej strony aż skóra stanie się chrupiąca.Około 15 -20 minut.

ETAP 2:

Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku
ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonym wrzątku

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzam.

ETAP 3:

Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku
wodę zagotowuję z cukrem wsypuję kmin oraz imbir

Wodę zagotowuję w rondelku, dodaję pastę z tamandarynowca, cukier, kmin oraz starty imbir, gotuję, aż uzyskam konsystencję syropu.

ETAP 4:

Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku
ziemniaki mieszam z powstałym syropem, podaję z grillowaną rybą

Wkładam ugotowane ziemniaki, mieszam, wykładam na talerze, polewam jogurtem naturalnym, posypuję świeżą kolendrą, podaję z grillowaną doradą.
Smacznego!


Tagi:

ryby grill