Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł na piątkowy obiad.

Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony

 

Sposób przygotowania:

Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony
Filety z dorsza dzielimy na porcje. Równie dobrze można użyć innej ryby- mintaja, mirunę. Porcje filetów skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawą do ryb, solą, pieprzem. Ja używam dużo przypraw, ponieważ preferuję wyraźne smaki. Rybę zostawiam na pół godziny, żeby naszła przyprawami. Następnie panierują ją w jajku i bułce tartej i smażę na rozgrzanym na patelni oleju. Po usmażeniu zdarza mi się przekładać rybę do garnka wyłożonego folią aluminiową. Podlewam ją odrobiną wody i wstawiam na 5 minut, żeby ładnie odparowała. Smacznego :)
Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony
Oprószanie dorsza przyprawami- sól, pieprz, skrapianie sokiem z cytryny.
Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony
Panierowanie ryby w roztrzepanym jajku przed smażeniem
Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony
Panierowanie ryby w bułce tartej przed smażeniem...
Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony
Smażenie ryby- smazymy ją z obu stron na złoty kolor