evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Dorsz pachnący Szałwią

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Miękka,soczysta ryba cóż więcej chcieć?

Dorsz pachnący Szałwią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz pachnący Szałwią

 

  • 2 tuszki dorsz świeży (600g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szczypty suszona szałwia
  • 2 łyżeczki masło
  • por (biała część ok.4cm)
  • olej do wysmarowania folii aluminiowej
  • sól,pieprz wg.uznania

Sposób przygotowania:

Dorsz pachnący Szałwią
Pora kroję w krążki a obrane ząbki czosnku na cztery części. W małym naczynku rozrabiam masło z szałwią-mieszam na jednolitą masę. Ryby skrobię,oczyszczam środek a nastepnie myję pod bieżącą wodą. W rybach robię trzy nacięcia z każdej strony.W każde nacięcie wkładam przygotowaną papkę z masła i szałwii.Skrapiam cytryną,solę i posypuję pieprzem Następnie w brzuszek ryb wciskam czosnek i pora. Tak przygotowane dorsze układam na folii aluminiowej wysmarowanej olejem i zawijam. Przekładam pakunki z rybami do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C (środkowa półka-grzanie góra) i piekę 30 minut.Pod koniec pieczenia odkrywam i zapiekam jeszcze chwilę z termoobiegiem do uzyskania lekko-rumianego koloru...
Dorsz pachnący Szałwią
Pora kroję w krążki a obrane ząbki czosnku na cztery części. W małym naczynku rozrabiam masło z szałwią-mieszam na jednolitą masę.
Dorsz pachnący Szałwią
Ryby skrobię,oczyszczam środek a nastepnie myję pod bieżącą wodą.
Dorsz pachnący Szałwią
W rybach robię trzy nacięcia z każdej strony.W każde nacięcie wkładam przygotowaną papkę z masła i szałwii.Skrapiam cytryną,solę i posypuję pieprzem
Dorsz pachnący Szałwią
Następnie w brzuszek ryb wciskam czosnek i pora. Tak przygotowane dorsze układam na folii aluminiowej wysmarowanej olejem i zawijam.

Tagi:

szałwia dorsz