Sposób przygotowania:
Dorsz pachnący Szałwią
Pora kroję w krążki a obrane ząbki czosnku na cztery części. W małym naczynku rozrabiam masło z szałwią-mieszam na jednolitą masę. Ryby skrobię,oczyszczam środek a nastepnie myję pod bieżącą wodą. W rybach robię trzy nacięcia z każdej strony.W każde nacięcie wkładam przygotowaną papkę z masła i szałwii.Skrapiam cytryną,solę i posypuję pieprzem Następnie w brzuszek ryb wciskam czosnek i pora. Tak przygotowane dorsze układam na folii aluminiowej wysmarowanej olejem i zawijam. Przekładam pakunki z rybami do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C (środkowa półka-grzanie góra) i piekę 30 minut.Pod koniec pieczenia odkrywam i zapiekam jeszcze chwilę z termoobiegiem do uzyskania lekko-rumianego koloru...
anemon
Smakowita
gusia1000