Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Dorsz pieczony w jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dorsz pieczony w jogurcie

Dorsz pieczony w jogurcie

Składniki:

Dorsz pieczony w jogurcie

 

  • 1 kg filetów z dorsza, pokrojone na kawałki
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 30 ml soku z cytryny
  • 20 dag pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki masła
  • imbir
  • przyprawa do ryb
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dorsz pieczony w jogurcie

W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę cebuli, pieczarek, następnie rybę, zalewamy to jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny, olejem, cukrem, imbirem, przyprawą do ryb oraz pieprzem. Pieczemy w piekarniku około pół godziny. Sos z pieczenia odlewamy do garnuszka, gotujemy około 15 minut, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż się roztopi. Polewamy rybę sosem.