Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dorsz pieczony z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wykwintne danie - dorsz ze słodkimi dodatkami

Dorsz pieczony z rodzynkami

Składniki:

Dorsz pieczony z rodzynkami

 

  • 1 szt dorsz,
  • 10 dag rodzynki,
  • 10 dag płatki migdałowe,
  • 1/2 kg pomidory,
  • 100 ml oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dorsz pieczony z rodzynkami
Rybę umyć, ponacinać skośnie skórę, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny, polać połową oliwy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec. Rodzynki i migdały lekko zrumienić na pozostałej oliwie. Pomidory pokroić i udusić w tłuszczu w którym smażyły sie rodzynki, przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku. Upieczoną rybę ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać smażonymi migdałami i rodzynkami.

Tagi:

dorsz