Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dorsz po darłowsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis prosto z nad morza, od pani u której mieszkałem w czasie urlopu. Danie przepyszne.

Dorsz po darłowsku

Składniki:

Dorsz po darłowsku

 

  • 80 dag filetów z dorsza bez skóry,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 5 łyżek grubo startego żółtego sera,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia.

Sposób przygotowania:

Dorsz po darłowsku
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle. Filety z ryby umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Podzielić na porcje. Rybę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Posmarować musztardą. Obłożyć cebulą. Oprószyć sproszkowanym oregano i obficie posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do miękkości ryby. Podawać z ziemniakami pure i sałatką z czerwonych buraków.