Sposób przygotowania:
Dorsz po grecku wersja panierowana
Filety z dorsza posolić i popieprzyć.
Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Obtoczyć w mące. Maczać w rozmąconym jajku. Panierować w bułce tartej.
Usmażyć na rumiano na rozgrzanym mocno oleju.
Zdjąć na talerz i pokroić na 5 cm kawałki.
Pokroić cebulę w ,, piórka „. Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) warzywa.
Zeszklić cebulę i warzywa na kilku łyżkach oleju . Chwilę smażyć .
Wlać przecier i wodę. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut .
Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania i maggi .Zagotować .
W pojemniku wlać połowę sosu. Na nim kawałki dorsza. Przykryć warstwą sosu.
Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła smakiem sosu .
Podawać na zimno.
Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Obtoczyć w mące. Maczać w rozmąconym jajku. Panierować w bułce tartej.
Usmażyć na rumiano na rozgrzanym mocno oleju.
Zdjąć na talerz i pokroić na 5 cm kawałki.
Pokroić cebulę w ,, piórka „. Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) warzywa.
Zeszklić cebulę i warzywa na kilku łyżkach oleju . Chwilę smażyć .
Wlać przecier i wodę. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut .
Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania i maggi .Zagotować .
W pojemniku wlać połowę sosu. Na nim kawałki dorsza. Przykryć warstwą sosu.
Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła smakiem sosu .
Podawać na zimno.