Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Dorsz po grecku wersja panierowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną w jajku i bułce tartej i taką zalewa sosem. muszę przyznać, że mi taka też smakuje.

Dorsz  po grecku wersja panierowana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz po grecku wersja panierowana

 

 

Sposób przygotowania:

Dorsz po grecku wersja panierowana
Filety z dorsza posolić i popieprzyć.

Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Obtoczyć w mące. Maczać w rozmąconym jajku. Panierować w bułce tartej.

Usmażyć na rumiano na rozgrzanym mocno oleju.

Zdjąć na talerz i pokroić na 5 cm kawałki.

Pokroić cebulę w ,, piórka „. Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) warzywa.

Zeszklić cebulę i warzywa na kilku łyżkach oleju . Chwilę smażyć .

Wlać przecier i wodę. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut .

Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania i maggi .Zagotować .

W pojemniku wlać połowę sosu. Na nim kawałki dorsza. Przykryć warstwą sosu.

Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła smakiem sosu .

Podawać na zimno. 
Dorsz  po grecku wersja panierowana
Filety posolić i oprószyć mielonym mięsem
Dorsz  po grecku wersja panierowana
Panierowane w mące- jajki i tartej bułce filety usmażyć na złoto na oleju
Dorsz  po grecku wersja panierowana
Utarte warzywa i pokrojoną drobno cebulę udusić na oleju
Dorsz  po grecku wersja panierowana
Zalać warzywa przecierem pomidorowym i dusić 30 minut