Sposób przygotowania:
Dorsz po prowansalsku
Filety umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Obtoczyć w mące. Drobno posiekaną szalotkę zeszklić na oliwie z oliwek. Na cebulkę wyłożyć rybę, smażyć ok 4 min. przewrócić i posolić. Pomidory sparzyć obrać ze skórki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Nałożyć wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na porcje ryby. Dodać listek laurowy i posypać połową natki pietruszki. Dolać białe wino i pod przykryciem dusić na małym ogni
Smacznego
Potrawa ze wszechmiar delikatna i nieostra. Pieprz z winem (dodałem Austriackiego Schwarzrieslinga) nadaje jak zwykle charakterystyczny aromat.
Myślę, że jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu, bo czas przygotowania jest naprawdę krótki a efekt naprawdę smaczny
Polecam