Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dorsz po prowansalsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami z wody.

Dorsz po prowansalsku

Składniki:

Dorsz po prowansalsku

 

  • 80 dag filetów z dorsza,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 szalotki
  • 2 pomidory,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 listek laurowy,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 100 ml białego wina
  • 20 g masa,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Dorsz po prowansalsku
Filety umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Obtoczyć w mące. Drobno posiekaną szalotkę zeszklić na oliwie z oliwek. Na cebulkę wyłożyć rybę, smażyć ok 4 min. przewrócić i posolić. Pomidory sparzyć obrać ze skórki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Nałożyć wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na porcje ryby. Dodać listek laurowy i posypać połową natki pietruszki. Dolać białe wino i pod przykryciem dusić na małym ogni

Tagi:

dorsz