karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Dorsz smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smakowity dorsz smażony w dzwonkach.

Dorsz smażony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz smażony

 

Sposób przygotowania:

Dorsz smażony
Dorsza patroszymy, czyścimy z łusek, kroimy na dzwonki i myjemy w zimnej, bieżącej wodzie. Dzwonki ryby osuszamy jednorazowymi ręczniczkami i solimy. Odkładamy na ok. 30-45 minut. W głębokim talerzu mieszamy mąkę z bułką tartą i odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy olej. Dzwonki dorsza zanurzamy w mieszance mąki z bułką i smażymy na gorącym oleju z każdej strony do uzyskania złotego koloru, czyli po 5 minut z obu stron.
Smacznego :)
Dorsz smażony
Wyczyszczone i pokrojone w dzwonki dorsze już po osoleniu.
Dorsz smażony
Dzwonki dorsza zanurzone w mące z bułką tartą tuż przed smażeniem.
Dorsz smażony
Dzwonki dorsza w trakcie smażenia. Ostatni etap przed konsumpcją.

Tagi:

dorsz tarta