olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Dorsz w cieście z dodatkiem piwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Popularny dorsz w nieco mniej znanej wersji, a mianowicie w cieście z dodatkiem piwa, smażony na oleju.

Dorsz w cieście z dodatkiem piwa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dorsz w cieście z dodatkiem piwa

 

  • 3 filety z dorsza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 100 ml piwa jasnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście z dodatkiem piwa
Filety dorsza myję, osuszam, a następnie skrapiam sokiem wyciśniętym z ½ cytryny i posypuję Kucharkiem oraz pieprzem. Jajka roztrzepuję, dodaję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Całość łączę z sokiem wyciśniętym z ½ cytryny oraz piwem. Filety maczam w przygotowanym cieście, po czym smażę je na rozgrzanym na patelni oleju.
Dorsz w cieście z dodatkiem piwa
Filety dorsza myję, osuszam, a następnie skrapiam sokiem wyciśniętym z ½ cytryny i posypuję Kucharkiem oraz pieprzem.
Dorsz w cieście z dodatkiem piwa
Jajka roztrzepuję, dodaję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Całość łączę z sokiem wyciśniętym z ½ cytryny oraz piwem.