Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dorsz w pikantnym czerwonym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo oryginalny sposób na dorsza

Dorsz w pikantnym czerwonym sosie

Składniki:

Dorsz w pikantnym czerwonym sosie

 

  • 60 dag filetów z dorsza (bez skóry),
  • 2 średnie cebule,
  • 5 dojrzałych pomidorów,
  • 1 łyżka octu,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 czerwone papryczki chili,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Dorsz w pikantnym czerwonym sosie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i równiez pokroić w kostkę. Papryczki chili umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory, papryczkę chili i ocet. Całość doprawić solą i pieprzem. Dusić ok 20 min. Do sosu włożyć umyte i osuszone filety z dorsza. Dusić w sosie do miękkości ryby (ok. 15 min.) Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Tagi:

beza bezy dorsz