iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Dorsz w selerze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Często przyrządzam sobie rybę do pracy, ale gdy nudzą mi się stare dodatki to eksperymentuję z nowymi, taka ryba jest bardzo pyszna i zdrowa.

Dorsz w selerze

Składniki:

Dorsz w selerze

 

  • 1 kg dorsza lub można zastąpić morszczukiem,
  • 4 średnie cebule,
  • 1 duży lub dwa małe selery,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Dorsz w selerze
Mąkę miksujemy z mlekiem, szczyptą soli, papryką, jajkami. Ryby kroimy na małe kawałki następnie maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na złoto. Seler kroimy w plastry a następnie w słupki, W garnku gotujemy 2 szklanki wody, dodajemy seler, solimy, pieprzymy odrobinę i dusimy 20 minut, następnie w drobne piórka kroimy cebule i dorzucamy do selera, dodajemy koncentrat i dusimy do miękkości, solimy i pieprzymy w razie potrzeby a podlewamy wodą gdy byłoby za sucho. Rybę przekładamy farszem selerowym.