ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Dorsz w śmietance i porach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja ulubiona odsłona dorsza

Dorsz w śmietance i porach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dorsz w śmietance i porach

 

  • 1 większa polędwiczka z dorsza (może też być ewentualnie zwykły filet)
  • 2 pory
  • mały kubek śmietanki 18% do zup i sosów
  • 3 duże łyżki masła
  • sól i pieprz
  • odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Dorsz w śmietance i porach
Polędwiczkę z dorsza oprószyć solą i pieprzem oraz skropić delikatnie sokiem z cytryny. Następnie rybę kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patenlni rozpuszczamy masło, na którym następnie podsmażamy osolonego pora posiekanego w cienkie plasterki. Dusimy pora kilka minut na małym ogniu do miękkości. Następnie na patelnię kładziemy kawałki ryby i dusimy całość pod przykryciem po 3-5 minut na małym ogniu na każdą ze stron. Na koniec wlewamy śmietnkę, ilość w zasadzie wg uznania, wystarczy kilka łyżek, zagotować, doprawić i gotowe. Smacznego :)
Dorsz w śmietance i porach
do podsmazonego pora dodajemy rybę na patelnie

Tagi:

zupa sosy dorsz