Sposób przygotowania:
Dorsz w sosie kurkowymETAP 1:
Filety z dorsza posypujemy z obu stron solą, owijamy folią i pieczemy w 200 st. C przez 20-w5 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos.
Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy - aby ułatwić ten proces, posypuję uprzednio grzyby solą i zalewam wrzątkiem.
Większe grzyby kroimy na kawałki.
ETAP 2:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kurki i smażymy do miękkości.
Dodajemy sól i pieprz.
ETAP 3:
Do cebuli i kurek dodajemy bulion i śmietanę. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy, aż sos się odpowiednio zredukuje.
ETAP 4:
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy, dodajemy na koniec do sosu.
ETAP 5:
Upieczoną rybę polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.