Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Dorsz w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny dorsz połączony z sosem śmietanowo -kurkowym to moja propozycja na szybki i pyszny obiad. Dorsza można oczywiście zastąpić inną rybą.

Dorsz w sosie kurkowym

Składniki:

Dorsz w sosie kurkowym

 

  • 3 porcje dorsza (filet) - każda po ok. 100-150 g
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie kurkowym

ETAP 1:

Dorsz w sosie kurkowym
Kurki oczyszczamy. Większe grzyby kroimy na kawałki.

Filety z dorsza posypujemy z obu stron solą, owijamy folią i pieczemy w 200 st. C przez 20-w5 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos.

Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy - aby ułatwić ten proces, posypuję uprzednio grzyby solą i zalewam wrzątkiem.
Większe grzyby kroimy na kawałki.

ETAP 2:

Dorsz w sosie kurkowym
Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę oraz kurki.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kurki i smażymy do miękkości.
Dodajemy sól i pieprz.

ETAP 3:

Dorsz w sosie kurkowym
Do cebuli i kurek dodajemy bulion i śmietanę

Do cebuli i kurek dodajemy bulion i śmietanę. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy, aż sos się odpowiednio zredukuje.

ETAP 4:

Dorsz w sosie kurkowym
Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy, dodajemy na koniec do sosu.

ETAP 5:

Upieczoną rybę polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.