Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dorsz w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kolejny sposób na dorsza

Dorsz w sosie paprykowym

Składniki:

Dorsz w sosie paprykowym

 

  • 1 kg filetów z dorsza bez skóry,
  • 2 strąki czerwonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml wywaru z ryb,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie paprykowym
Filety umyć i osuszyć. Podzielić na porcje. Paprykę umyć pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować ok. 5 min., odcedzić i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z papryką i zmiksować. Zalać wywarem z ryb, dodać oliwę i ocet, przyprawić do smaku solą. Zagotować. Do powstałego sosu włożyć rybę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 12 min. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru i przełożyć w ciepłe miejsce. Wywar gotować na silnym ogniu do momentu odparowania połowy objętości. Sosem polać rybę. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.