Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Dorsz w sosie szczypiorkowo-musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać z ziemniakami w mundurkach.

Dorsz w sosie szczypiorkowo-musztardowym

Składniki:

Dorsz w sosie szczypiorkowo-musztardowym

 

 

  • 2 kawałki dorsza (300 g)
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki świeżej, gęstej śmietany
  • 3 łyżki wywaru rybnego (produkt gotowy)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 2 pęczki rzodkiewek

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie szczypiorkowo-musztardowym
Dorsza pokropić sokiem z cytryny i gotować przez 10 min we wrzącej wodzie. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni. Podgrzać razem śmietanę i wywar rybny, dobrze je wymieszać, a następnie stale mieszając, dodawać musztardę. Sos doprawić solą oraz pieprzem. Dorzucić szczypiorek oraz jedną łyżkę pestek ze słonecznika i całość krótko pod-
grzać. Rzodkiewki zetrzeć na tarce, wymieszać z resztą pestek słonecznika i doprawić solą oraz sokiem z cytryny. Podawać do ryby polanej sosem szczypiorkowo-`musztardowym

Tagi:

dorsz