Sposób przygotowania:
Dorsz w warzywach i sosie szpinakowym
Dorsza skropić sokiem z cytryny,oprószyć imbirem,solą i pieprzem i wstawić na 30min.do lodówki.obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach,zieloną paprykę pokroić w drobne paseczki a czerwoną w nieco grubsze paski i odłożyć ją.W brytfannie ułożyć marchewki i zieloną paprykę,na nich kawałki dorsza,wszystko skropić oliwą i piec ok.30min.w 180"C.
W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oliwy,włożyć szpinak i smażyć do momentu aż odparuje połowa płynu.Czosnek przecisnąć przez praskę,dodać do szpinaku.Całość równo oprószyć mąką,wlać śmietankę,wymieszać,zagotować.Następnie zdjąć z ognia i przyprawić solą i pieprzem.Dorsza z warzywami podawać z paskami surowej czerwonej papryki i polać sosem szpinakowym.
W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oliwy,włożyć szpinak i smażyć do momentu aż odparuje połowa płynu.Czosnek przecisnąć przez praskę,dodać do szpinaku.Całość równo oprószyć mąką,wlać śmietankę,wymieszać,zagotować.Następnie zdjąć z ognia i przyprawić solą i pieprzem.Dorsza z warzywami podawać z paskami surowej czerwonej papryki i polać sosem szpinakowym.
Jojo