Sposób przygotowania:
Dorsz z chrupkimi warzywami
Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i sprawdzamy, czy nie ukryły nam się w nim ości. Jeśli takowe znajdziemy należy usunąć je pensetką, jeśli nasz filet nie kryje niespodzianek to należy pokroić go na zadowalające nas porcje, posolić i popieprzyć. W takim stanie pozostawić rybkę, niech czeka na swoją kolej:) Cebulę kroimy w piórka, por w półplasterki, pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. W brytfance podgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę i por wraz z listkiem laurowym, po czym dodajemy pozostałe warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i goździkami, smażymy jeszcze ok 5 min ciągle mieszając. Po tym czasie zawartość brytfanki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, mieszamy i na górę układamy naszego dorsza. Przykrywamy i dusimy całość ok 15 min. Po tym czasie rybka powinna się ładnie "rozwarstwiać ", co świadczy o tym, że jest zrobiona idealnie. Całość posypujemy koperkiem i podajemy z ziemniaczkami na parze.
Megi0413
Ładnie wygląda i pysznie smakuje :)