Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Dorsz z grilla z cytrusową nutką i rumem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawa dla wielbicieli "Piratów z Karaibów" i nie tylko :) dorsz morski z nutką cytrusową i karaibskim rumem.

Dorsz z grilla z cytrusową nutką i rumem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dorsz z grilla z cytrusową nutką i rumem

 

Sposób przygotowania:

Dorsz z grilla z cytrusową nutką i rumem
Ryby oczyszczamy, lekko nacinamy skórę. Sól, obrany czosnek, pieprz i kmin ucieramy w moździerzu. Do przetartych przypraw dodajemy posiekane zioła i chili prócz rozmarynu. Do ziołowej mieszanki dodajemy, miód, sok, olej, rum i skórki z pomarańczy i limonki. Wszystko dokładnie mieszamy. Mieszanką dokładnie nacieramy ryby. Do wnętrza każdej ryby wkładamy po gałązce rozmarynu i owijamy folią aluminiową. Pieczemy po około 8 - 10 minut z każdej strony. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką.
Dorsz z grilla z cytrusową nutką i rumem
świeży rozmaryn - po gałązce wkłądamy do środka ryby

Tagi:

dorsz