Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Dorsz zapiekany z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejna rybka, która smakuje moim dzieciom :) Filety z dorsza zapiekłam z plasterkami cebuli i bazyliowo-migdałową pastą serową.

Dorsz zapiekany z cebulą

Składniki:

Dorsz zapiekany z cebulą

 

  • 2 filety z dorsza (ok. 50 dkg)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1 garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany z cebulą

Etap 1

Dorsz zapiekany z cebulą
Przyprawione filety z dorsza smażone na maśle.

Rybę umyć, osuszyć, położyć na rozgrzane na patelni masło skórą do dołu, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 2-3 minuty.

Etap 2

Dorsz zapiekany z cebulą
Podsmażona ryba ułożona na papierze do pieczenia.

Następnie filety rybne ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 3

Dorsz zapiekany z cebulą
Pokrojona w półplasterki ryba ułożona na rybie.

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, ułożyć na filetach rybnych.

Etap 4

Dorsz zapiekany z cebulą
Listki bazylii czosnek ser i płatki migdałowe przełożone do miski blendera.

Listki bazylii przełożyć do miski blendera. Dodać do nich obrany ząbek czosnku, płatki migdałowe, odrobinę soli i pokrojony na mniejsze kawałki ser, zmiksować.

Etap 5

Dorsz zapiekany z cebulą

Przygotowaną pastę rozłożyć na rybie z cebulą.

Etap 6

Dorsz zapiekany z cebulą

Piec w 190 stopniach przez ok. 25-30 minut.


Tagi:

ryba danie