Sposób przygotowania:
Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną
Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody liście laurowe i ziele angielskie. Odcedzamy. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy 300 ml wody i gotujemy do miękkości. Grzyby kroimy w cienkie paski i dodajemy do kaszy. Do wywaru z gotowania grzybów dodajemy ser, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wlewamy do kaszy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Rybę kroimy w paski o grubości około 1,5- 2 cm i posypujemy z obu stron przyprawą do ryb. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wsypujemy nieco mniej niż połowę kaszy, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy rybą. Zasypujemy pozostałą kaszą. Posypujemy poszarpanymi kawałkami sera. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni.