Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam i kaszę gryczaną i morskie ryby. Dlaczego by ich więc nie połączyć ? Było szybko i bardzo smacznie :)

Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną

 

 

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną
Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody liście laurowe i ziele angielskie. Odcedzamy. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy 300 ml wody i gotujemy do miękkości. Grzyby kroimy w cienkie paski i dodajemy do kaszy. Do wywaru z gotowania grzybów dodajemy ser, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wlewamy do kaszy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Rybę kroimy w paski o grubości około 1,5- 2 cm i posypujemy z obu stron przyprawą do ryb. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wsypujemy nieco mniej niż połowę kaszy, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy rybą. Zasypujemy pozostałą kaszą. Posypujemy poszarpanymi kawałkami sera. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną
Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody liście laurowe i ziele angielskie. Odcedzamy. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy 300 ml wody i gotujemy do miękkości. Grzyby kroimy w cienkie paski i dodajemy do kaszy.
Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną
Do wywaru z gotowania grzybów dodajemy ser, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną
Rybę kroimy w paski o grubości około 1,5- 2 cm i posypujemy z obu stron przyprawą do ryb. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wsypujemy nieco mniej niż połowę kaszy, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy rybą.
Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną
Zasypujemy pozostałą kaszą. Posypujemy poszarpanymi kawałkami sera.