ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Dorsz zapiekany z czosnkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dorsz zapieczony w oliwie z czosnkiem z natką pietruszki. Naprawdę warto spróbować.

Dorsz zapiekany z czosnkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz zapiekany z czosnkiem

 

  • 1 większa polędwiczka z dorsza
  • 3 ząbki czosnku`
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki suszonej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • ostra mielona papryka

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany z czosnkiem
Rybę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. W miseczce oliwę mieszamy z czosnkiem i natką pietruszki. rybę solimy pieprzymy i doprawiamy papryką. Na koniec skropić sokiem z cytryny (trochę zostawić na koniec do skropienia już po upieczeniu). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, położyć rybę, którą polewamy mieszanką oliwy z czosnkiem i natką. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Podajemy z sokiem z cytryny i ulubionymi dodatkami.
Dorsz zapiekany z czosnkiem
rybę podzielić na mniejsze porcje i doprawić
Dorsz zapiekany z czosnkiem
oliwę wymieszać z pokrojonym czosnkiem i natką
Dorsz zapiekany z czosnkiem
rybę nasmarować mieszanką oliwy i wstawić do piekarnika

Tagi:

dorsz