Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Faszerowana drobiowa kieszonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Ja polecam kieszonki faszerowane suszonymi pomidorami, serem żółtym oraz kaparami.

Faszerowana drobiowa kieszonka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowana drobiowa kieszonka

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana drobiowa kieszonka
Umyty i oczyszczony filet naciąć ostrym nożem, tak aby powstała kieszonka. Pomidory, ser oraz czosnek pokroić, dodać kapary i wymieszać. Włożyć do wnętrza mięsa. Spiąć wykałaczką. Z zewnątrz (z obu stron) mięso doprawić solą, pieprzem oraz posypać tymiankiem. Na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną cebulę oraz pierś. Podsmażyć z obu stron na złoty kolor, ok, 5 min. z każdej strony. Zalać wodą i dusić pod przykryciem ok.40 min, od czasu do czasu przewracając mięso. Pod koniec zagęścić mąką i śmietaną oraz delikatnie doprawić do smaku. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. 
Faszerowana drobiowa kieszonka
Do naciętego wnętrza mięsa włożyć przygotowany farsz.
Faszerowana drobiowa kieszonka
Mięso posolić, popieprzyć i posypać tymiankiem.
Faszerowana drobiowa kieszonka
Na rozgrzane masło wrzucić cebulę i mięso.
Faszerowana drobiowa kieszonka
Zalać wodą i dusić, a na końcu zagęścić.