Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drobiowa rolada z ogórkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Rolada z piersi kurczaka z ogórkiem konserwowym, marynowanymi pieczarkami, żółtym serem i cebulą. Polecam:)

Drobiowa rolada z ogórkiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowa rolada z ogórkiem i pieczarkami

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 4 duże marynowane pieczarki
  • 1/4 cebuli
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Drobiowa rolada z ogórkiem i pieczarkami
Każdą pierś z kurczaka ponacinać tak, żeby otrzymać dwa duże płaty. Ułożyć je obok siebie, żeby lekko na siebie nachodziły i tworzyły prostokąt. Mięso oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na mięsie ułożyć plasterki sera, pokrojonego wzdłuż ogórka, przekrojone pieczarki i pokrojoną w plastry cebulę. Zwinąć w roladę, obwiązać nicią. Roladę kłaść na rozgrzany na patelni olej, posypać z obu stron przyprawą do mięs, z każdej strony mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać szklankę wody, dodać kostkę mięsną. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. W połowie duszenia mięso odwrócić. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą. Z gotowej rolady usunąć nici. Roladę podzielić na porcje.
Drobiowa rolada z ogórkiem i pieczarkami
Mięso oprószone solą i pieprzem i posmarowane musztardą.
Drobiowa rolada z ogórkiem i pieczarkami
Ser cebula ogórek i pieczarki ułożone na mięsie.
Drobiowa rolada z ogórkiem i pieczarkami
Nadziana drobiowa rolada obwiązana nicią.
Drobiowa rolada z ogórkiem i pieczarkami
Zrumieniona rolada zalana wodą z dodatkiem kostki mięsnej.