Sposób przygotowania:
Drobiowa rolada z kaszą kuskus i żurawin
Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą (tyle, żeby woda sięgała ok. 0,5 cm powyżej kaszy), odstawić do napęcznienia. Żurawinę grubo posiekać. Dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wsypać kaszę kuskus, wymieszać. Dodać trochę soli, pieprzu i chrzan. Wymieszać, wbić jajko. Nadzienie dokładnie wymieszać. Każdą pierś z kurczaka naciąć tak, żeby powstały 4 duże płaty. Ułożyć je jeden obok drugiego w ten sposób, żeby lekko na siebie nachodziły. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na środku rozłożyć przygotowany farsz, lekko docisnąć. Zwinąć w ścisłą roladę, mocno obwiązać nicią. Do oleju dodać wyciśnięty czosnek i przyprawę do mięs, dokładnie wymieszać. Roladę przełożyć do torebki do pieczenia, wlać przygotowaną mieszankę, natrzeć nią mięso. Torebkę z roladą zamknąć, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia torebkę rozciąć i podwinąć jej brzegi, żeby mięso się zrumieniło. Gotową roladę odłożyć na kilkanaście minut, a następnie odwinąć nici, a roladę kroić w plastry. Podawać na gorąco lub na zimno.