Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Drobiowe goloneczki duszone bez tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do obróbki termicznej nie użyłam tłuszczu. Skóra sama w sobie go ma i podczas duszenia uwolni się, to nam wystarczy.

Drobiowe goloneczki duszone bez tłuszczu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowe goloneczki duszone bez tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe goloneczki duszone bez tłuszczu
Z pałek odcinamy dolną kość, tak przygotowane mięso moczymy około godziny w wodzie. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz żurawinę. Czyste mięso osuszamy i wkładamy do marynaty na noc. Jeśli będziemy marynować krócej, polecam podziurawić każdą sztukę mięsa widelcem. To powoli szybciej i głębiej dotrzeć marynacie. Pod dwóch godzinach można dusić. Zamarynowane mięso wyjmujemy z marynaty. Na patelnię wylewamy połowę płynu z marynowania ( bez żurawin) jak zacznie wrzeć wkładamy mięso i dusimy pod przykryciem. Pamiętając o obracaniu i podlewaniu resztą płynu. Miękkie mięso wyjmujemy na talerz, a na patelnię wrzucamy żurawinę i kostkę ananasa z puszki ( ilość zależy od upodobań) chwilę podgrzewamy aby się zagrały. Podajemy z czym tam kto lubi, jednak najlepiej smakują z ryżem.
Drobiowe goloneczki duszone bez tłuszczu
Pozbawione dolnych kości pałki moczymy w wodzie.
Drobiowe goloneczki duszone bez tłuszczu
Składniki na marynatę mieszamy razem, dzięki kurkumie danie nabierze ładnego koloru.
Drobiowe goloneczki duszone bez tłuszczu
Mięso czym dłużej marynowane tym lepiej.
Drobiowe goloneczki duszone bez tłuszczu
Dusimy w marynacie pod przykryciem, pamiętając o uzupełnianiu płynu.