Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Drobiowe kotlety w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kotlety drobiowe z sosem podawać do ryżu

Drobiowe kotlety w sosie

Składniki:

Drobiowe kotlety w sosie

 

  • kurczak -1 szt
  • koncentrat pomidorowy -2 łyżki
  • czosnek -1 ząbek
  • cebula -300 g
  • sól i pieprz
  • musztarda -1 łyżka
  • orzechy włoskie -50 g
  • tłuszcz -80 g
  • jajko -1 szt
  • białe wytrawne wino -150 ml

Sposób przygotowania:

Drobiowe kotlety w sosie
Orzechy włoskie obrać ze skórki, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kurczaka umyć, osuszyć, oddzielić kości od mięsa. Mięso zemleć w maszynce, dodać 200 g posiekanej cebuli i jajko, wymieszać. Z masy mięsnej formować owalne kotleciki. Panierować kotlety w orzechach i smażyć na tłuszczu na złoty kolor. Wino wymieszać z koncentratem pomidorowym, musztardą,resztą cebuli , solą i pieprzem. Razem wszystko poddusić kilka minut. Kotlety drobiowe zalać sosem, dusić jeszcze 5 minut.