Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1359]

Drobiowe roladki otulone bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubię bakłażany i często wykorzystuję je np. do robienia roladek. Najczęściej podaję je w formie przystawki na zimno, ale tym razem przygotowałam danie obiadowe - plasterki bakłażana otuliły moje roladki drobiowe z farszem a'la leczo.

Drobiowe roladki otulone bakłażanem

Składniki:

Drobiowe roladki otulone bakłażanem

 

  • 6 pojedynczych, niedużych piersi z kurczaka
  • 6 podłużnych plasterków dużego bakłażana + kawałek bakłażana do farszu
  • 6 plasterków polędwicy lub szynki
  • kawałek papryki czerwonej
  • kawałek papryki żółtej
  • kawałek cukinii
  • 5 łyżek pomidorowej passaty
  • 2 garście startego sera żółtego (jedna do farszu, druga do posypania roladek)
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • ostra papryka mielona
  • słodka papryka mielona
  • oliwa
  • olej

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki otulone bakłażanem

Przygotowanie farszu

Drobiowe roladki otulone bakłażanem
Przygotowujemy farsz warzywny z papryk, bakłażana i cukinii

Warzywa myjemy. Papryki, cukinię i bakłażana przeznaczonego do farszu kroimy w niedużą kostkę. Warzywa smażymy do miękkości na rozgrzanej oliwie.

Dodajemy sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę mieloną oraz passatę pomidorową. Podgrzewamy, mieszając, celem zredukowania sosu - farsz ma być gęsty.

Przygotowanie bakłażanów

Drobiowe roladki otulone bakłażanem
Plasterki bakłażanów przyprawiamy solą i oregano, grillujemy

Cienkie plasterki bakłażana (najlepiej uzyskać takie za pomocą obieraczki do warzyw) solimy i odstawiamy, aż wytrąci się "rosa"

Bakłażany opłukujemy pod bieżącą wodą, smarujemy za pomocą pędzelka oliwą , posypujemy oregano. Grillujemy z obu stron np. na patelni grillowej.

Przygotowanie mięsa

Drobiowe roladki otulone bakłażanem
Piersi z kurczaka rozbijamy na cienkie kotlety

Piersi z kurczaka opłukujemy i osuszamy. Wycinamy ewentualne kostki i błonki. Mięso rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy solą.

Nadziewanie mięsa

Drobiowe roladki otulone bakłażanem
Na filety z kurczaka kładziemy wędlinę, farsz warzywny i ser

Na każdym rozbitym filecie układamy plaster wędliny, wykładamy farsz warzywny oraz porcję startego sera. Filety zwijamy w ciasne roladki.

Smażenie i otulanie roladek bakłażanem

Drobiowe roladki otulone bakłażanem
Filety obsmażamy i owijamy plastrami bakłażana

Roladki drobiowe smażymy ze wszystkich stron na oleju i owijamy plasterkami bakłażana.

ETAP 6:

Drobiowe roladki otulone bakłażanem
Roladki zapiekamy

Roladki przekładamy do naczynia do pieczenia wyłożonego papierem do pieczenia. Posypujemy serem. Pieczemy pod przykryciem przez 35 - 40 minut w 200 st. C.