czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, delikatne roladki z kurczaka z nutka korzenną;) Dzięki dodatku cynamonu roladki mają działanie rozgrzewające;)

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami

 

  • 1/2 kg filetu z kurczaka,
  • 4 plastry gotowanej szynki,
  • 100g suszonych śliwek,
  • szczypta cynamonu,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • jajko,
  • bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami
Mięso umyć, osuszyć większe kawałki przekroić na pół. Delikatnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem oraz skropić octem jabłkowym. Na koniec posypać cienko cynamonem i odstawić na 30 minut do lodówki, by mięso przeszło przyprawami. Na każdy kawałek mięsa ułożyć plaster szynki, natkę pietruszki oraz kilka pokrojonych w paseczki suszonych śliwek. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką. Obtaczać kolejno w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.
Drobiowe roladki z suszonymi śliwkami
na mięsie układamy plaster szynki, natkę i śliwki